طریقه تشخیص بیماری فیبروکیستیک سینه
مانند اکثر بیماری های پستان، روند تشخیص فیبروکیستیک سینه نیز نیاز به مراحل مختلفی دارد. که در ادامه این مطلب به این موضوع می پردازیم :
مطالب قرارداده شده در سایت توسط نویسنده سایت گردآوری شده است و حتما قبل از بهره برداری از مطالب حتما با پزشک خود مشورت نمایید. هیچ گونه مسئولیتی در صورت استفاده از مطالب بر عهده آقای دکتر رسول فاتحی فرد نمی باشد.
همراه ما باشید با مطالب لینک های کاربردی دکتر رسول فاتحی فرد جراح پستان اصفهان :
- کدام کیست پستان باید تخلیه شوند؟
- جراح پروتز پستان اصفهان دکتر رسول فاتحی فرد
- کانال آپارات دکتر رسول فاتحی فرد
- یوتیوب جراح پستان اصفهان
- روش های درمانی بزرگی سینه در مردان
- دکتر فاتحی فرد جراح پستان اصفهان
- بهترین راه تشخیص سرطان سینه انجام غربالگری و معاینات دوره ای
تست های کلینیکی پستان
معاینه بصری و فیزیکی(دستی) پستان ها و غدد لنفاوی واقع در ناحیه زیر گردن و زیر بغل توسط پزشک انجام می شود. اگر سابقه پزشکی و معاینه بالینی شما نشان از تغییرات طبیعی پستان داشته باشد ممکن است نیاز به آزمایش های اضافی نباشد.
اما اگر پزشک توده جدیدی پیدا کند یا به تغییرات فیبروکیستیک مشکوک باشد، ممکن است دستور معاینه مجدد در هفته های آینده و بعد از دوره قاعدگی بدهد. این تغییرات ادامه داشته باشد نیاز به انجام سونوگرافی پستان و ماموگرافی خواهد بود.
بیوپسی پستان
افرادی که بیماری فیبروکیستیک دارند گاها در طول زندگی بارها تحت نمونه برداری پستان(بیوپسی پستان) قرار میگیرند تا از سلامت پستان مطمئن شوند.در صورت نرمال بودن نتیجه نمونه برداری نباید هیچ نگرانی داشت و تنها با پزشک خود در خصوص پیگیری بعدی مشاوره فرمایید.
آزمایشات پزشکی جهت تشخیص فیبروکیستیک سینه
نیاز است در صورت حس کردن هر گونه تغییر غیرعادی در سینههایتان به پزشک مراجعه کنید. معمولاً پزشک برای تشخیص نوع عارضه آزمایشهای مختلفی را پیشنهاد خواهد کرد.
- آزمایش فیزیکی: پزشک سینههایتان را بررسی میکند تا در صورت وجود هرگونه تغییر واضح و مشخص بتواند آن را در لیست علائم قرار دهد. همچنین سوالات مختلفی درباره سابقه پزشکی شخصی و خانوادگیتان پرسیده خواهد شد. اگر پزشک احتمال وجود غدههای فیبروکیستیک در سینهها را داشته باشد، معمولاً باید چند هفته بعد و بعد از چرخه تخمکگذاری مجدداً برای انجام ویزیت مراجعه کنید تا تغییرات غده بررسی شود.
- ماموگرافی: اگر برآمدگی یا غدهای در بافت سینه تشخیص داده شود برای بررسی بیشتر ماموگرافی تجویز خواهد شد. ماموگرافی آزمایشی است که در حین آن اشعه ایکس به بافت سینه تابیده میشود تا بافت درونی بیشتر قابلبررسی باشد.
- سونوگرافی: در سونوگرافی برای تصویربرداری از بافت درونی سینه از امواج صوتی استفاده میشود و همراه با ماموگرافی نتیجه بهتری دریافت خواهد کرد. اگر سنتان کمتر از سی سال باشد معمولاً به جای ماموگرافی نیاز است سونوگرافی انجام دهید. سونوگرافی به پزشک کمک میکند بین کیستهای مایع و کیستهای سلولی تفاوت قائل شود.
- تخلیه سوزنی: اگر برآمدگیهای سینه حالتی شبیه به کیست پیدا کنند، پزشک برای تشخیص نوع کیست از نمونهگیری سوزنی استفاده خواهد کرد. اگر غده از نوع فیبروکیستیک باشد با استفاده از سوزن قابل تخلیه است و با این روش درد و ناراحتی فرد نیز کاهش پیدا میکند.
- بیوپسی سینه: اگر نتایج آزمایشهای ماموگرافی و سونوگرافی عادی باشد اما پزشک هنوز درباره تشخیص دقیق کیست مردد باشد، معمولاً جراحی بایوپسی انجام میشود. در طی این جراحی قسمت کوچکی از بافت کیست یا برآمدگی خارج میشود تا در آزمایشگاه و زیر میکروسکوپ به دقت بررسی شود. با انجام بیوپسی به شکل قطعی مشخص میشود که کیست از نوع بیخطر است یا سرطانی میباشد.
فیبروکیستیک در سونوگرافی
تودههای فیبروکیستیک تودههایی به شکل کیست و حاوی مایع هستند که در زمینه فیبری پستان رشد میکنند. تقریباً ۵۰ درصد زنان در سنین باروری (۳۰ تا ۴۵ سالگی) این کیستها را دارند. کیستها به ندرت بدخیم میشوند و تحت تأثیر هورمون استروژن و به میزان کمتر، پروژسترون و پرولاکتین هستند. تشکیل تودههای فیبروکیستیک یک فرایند فیزیولوژیک و طبیعی بافت پستان محسوب میشود.
تودهها حاصل تکامل و تکثیر در مجاری و غدد پستانی است که قاعدتاً باید بعد از طی مرحلهای پسرفت کنند و از بین بروند؛ ولی به دلایل نامشخص باقی میمانند و به کیست تبدیل می شوند. کیست ها به طور متناوب و دوره ای و اغلب قبل از عادت ماهیانه باعث ناراحتی، درد پستان و گاهی ترشح از نوک پستان میشوند و بیشتر در نواحی فوقانی و خارجی پستانها و نزدیک زیر بغل پدید می آیند.
انواع فیبروکیستیک سینه
به طور کلی فیبروکستیک پستانی ممکن است در دو نوع ساده (خفیف) یا کمپلکس (مرکب) دیده شوند :
-
کیست ساده
اغلب کیستهای تشکیل شده در پستان از نوع ساده هستند و معمولاً هیچ خطری ندارند. گاهی اوقات ایجاد فشار بر این بافتهای فیبروکیستیک سبب دردناک شدن پستانها میشود.
-
کیست کمپلکس
کیستهای مرکب یا کمپلکس اندکی با کیستهای ساده متفاوت هستند. این کیستها اغلب دارای یک دیواره ضخیم هستند و به شکل توده کاملاً قابل لمس هستند. البته کیستهای کمپلکس همیشه خطر آفرین نیستند؛ اما در صورت لمس اینگونه کیستها باید نسبت به نمونه برداری و آزمایش در خصوص سرطان زا نبودن آنها اطمینان حاصل کرد.
اگر درد، حساسیت و تورم پستان را تجربه نکرده اید یا علایم شما خفیف و قابل تحمل است نیاز به هیچ اقدام درمانی ندارید. کیست های بزرگ و دردناک پستان های فیبروکیستسک گاهی نیاز به درمان دارند.
سینه فیبروکیستیک و سرطان سینه
بیماری سینه فیبروکیستیک برای فرد خطر جدی به همراه ندارد و احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمیدهد. کیستهایی که بر اثر این عارضه ایجاد میشوند، پر از مایع بین سلولی هستند و ساختاری متفاوت از کیستهای سرطانی دارند. کیستهای سرطانی مجموعهای از سلولهای غیرعادی هستند و به دلیل تقسیم سریع سلولی ایجاد میشوند
. با این حال اگر وجود برآمدگی یا غدهای را در بافت سینه خود احساس کردید، مراجعه به پزشک ضرورت دارد. بسیار مهم است که زنان دارای ساختار سینه فیبروکیستیک از خودآزمایی سینه، معاینه پزشک، ماموگرافی (40 سال به بالا) و معاینات سونوگرافی غافل نشوند.
عمل جراحی فیبروکیستیک سینه
پیگیری زنان با روش های مناسب رادیولوژی و معاینه پستان در فواصل منظم بسیار مهم است. جراحی در صورت وجود شکایاتی مانند درد، حساسیت، نقص زیبایی، در صورت وجود ضایعه مشکوک در کیست یا دیواره آن، در صورتی که ترشحات نوک پستان به دلیل آسیب شناسی کانال باشد و در صورت تشخیص ضایعه مشکوک انجام می شود.