فیبروگلاندولار در ماموگرافی به چه معناست؟
فیبروگلاندولار در ماموگرافی | یکی از کاربردهای ماموگرافی در غربالگری سرطان پستان، بررسی میزان تراکم بافت سینه است. هر پستان از سه بخش بافت فیبری، بافت غدهای و بافت چربی تشکیل میشود. مجموعه بافت فیبری و غدهای را فیبروگلاندولار (Fibroglandular) مینامند. مقدار تراکم فیبروگلاندولار در ماموگرافی نشان میدهد که بافت پستان تا چه حد متراکم است.
تراکم چگال بودن یا دنس (Dense) بودن سینهها، از دو نظر اهمیت دارد. اول این که همه قسمتهایی که به فیبروگلاندولار پستان مربوط هستند و همچنین، بافتهای مشکوک به سرطان، رنگ سفید دارند. بنابراین ممکن است در تشخیص تومورهای کوچک سرطانی در ماموگرافی، اشتباه رخ دهد. البته با آزمایشهای تشخیصی بیشتر میتوان از این موضوع پیشگیری نمود.
همچنین، معمولا تراکم بافت پستان، احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد؛ هر چند این مساله قطعی نیست و جای نگرانی ندارد. تنها باید غربالگری سرطان سینه را جدی گرفت. در این مقاله به نکات بیشتری درباره فیبروگلاندولار در ماموگرافی اشاره خواهیم کرد.
مطالب قرارداده شده در سایت توسط نویسنده سایت گردآوری شده است و حتما قبل از بهره برداری از مطالب حتما با پزشک خود مشورت نمایید. هیچ گونه مسئولیتی در صورت استفاده از مطالب بر عهده آقای دکتر رسول فاتحی فرد نمی باشد.
همراه ما باشید با مطالب لینک های کاربردی دکتر رسول فاتحی فرد جراح پستان اصفهان :
- جراح پروتز پستان اصفهان دکتر رسول فاتحی فرد
- کانال آپارات دکتر رسول فاتحی فرد
- نحوه عملکرد دارو هرسپتین در نحوه سرطان پستان
- یوتیوب جراح پستان اصفهان
- دکتر فاتحی فرد جراح پستان اصفهان
فیبروگلاندولار در ماموگرافی
یکی از اقداماتی که در غربالگری سرطان پستان باید انجام داد، ماموگرافی پستان است. ماموگرافی به پزشک کمک میکند تا بافت سینه و وجود تومورهای احتمالی را بررسی نماید. در حالت کلی بافت پستان از سه بخش تشکیل میشود که عبارتند از :
- بافت همبند فیبری که در نگه داشتن پستان نقش دارد .
- بافت غدهای شامل لوبها و مجاری شیری که وظیفه تولید و انتقال شیر به نوک سینه را بر عهده دارند .
- بافت چربی که اندازه و شکل پستان را مشخص میکند .
بافت غدهای و فیبری قسمتهای متراکم پستان را تشکیل میدهند. به مجموعه این بافتها، فیبروگلاندولار گفته میشود. فیبروگلاندولار در ماموگرافی به رنگ سفید است. اما بافت چربی رنگ تیره و شفافی دارد. هر چه حجم فیبروگلاندولار در ماموگرافی بیشتر باشد، سینه متراکمتر یا اصطلاحا دِنستر خواهد بود.
چرا بررسی بافت فیبروگلاندولار در ماموگرافی اهمیت دارد؟
معمولا پس از بررسی ماموگرافی، پزشک متخصص به شما درباره چگال بودن یا نبودن بافت پستان، شما را آگاه میسازد. تراکم فیبروگلاندولار در ماموگرافی از دو نظر اهمیت دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
-
دشوارتر کردن تشخیص سرطان سینه
رنگ بافتهای مشکوک به سرطان و تومورهای بدخیم در ماموگرافی، روشن و سفید رنگ است. بافتهای فیبروگلاندولار نیز با رنگ سفید در ماموگرافی مشخص میگردند. بنابراین طبیعی است که تشخیص سرطان از بافتهای سالم سینه، دشوار گردد. به طوری که ممکن است تومورهای کوچک به خوبی تشخیص داده نشوند.
البته جای نگرانی نیست؛ زیرا پزشک متخصص در چنین مواردی، روشهای تشخیصی دیگر مانند سونوگرافی، MRI و یا بیوپسی پستان را درخواست میکند. نتایج این گونه آزمایشها، به تشخیص دقیقتر بیماری کمک خواهد کرد.
-
افزایش احتمال سرطان پستان
افرادی که تراکم فیبروگلاندولار در ماموگرافی آنها بیشتر است، بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارند. البته این به آن معنا نیست که هر کس سینه متراکم داشته باشد، به سرطان سینه مبتلا میشود. بلکه به این معناست که این افراد باید معاینات دورهای را جدی بگیرند. ضمن این که پزشک متخصص باید سایر فاکتورهای خطر سرطان سینه را نیز در افراد بررسی نماید.
سن، سابقه فامیلی، بیماری های زمینهای مانند دیابت، تعداد بارداریها و منارک (قاعدگی زودرس) از مهمترین فاکتورهای خطر هستند. افراد با سینه متراکم که عوامل خطر را ندارند، معمولا به سرطان پستان دچار نمیشوند. با این حال، ممکن است لازم باشد این افراد، غربالگری سرطان پستان را در بازههای زمانی کوتاهتری انجام دهند. اطلاعات مربوط به این موضوع را باید از پزشک خود جویا شوید.
آیا تراکم فیبروگلاندولار در ماموگرافی نشانه سرطان پستان است؟
مسلما خیر. وجود فیبروگلاندولار در ماموگرافی به صورت پراکنده، نشان دهنده تراکم بافتی در برخی نواحی پستان است. تنها ارتباطی که بین سرطان و فیبروگلاندولار پراکنده در ماموگرافی وجود دارد، رنگ سفید هر دو نوع بافت است.
این تشابه رنگ باعث میشود تا برای تشخیص لکههای سرطانی در ماموگرافی، دقت بیشتری لازم باشد. هر چند این مشکل نیز از طریق آزمایشهای تشخیصی بیشتر برطرف خواهد شد. البته تجربه پزشک متخصص در تشخیص سرطان نیز در این موضوع، بیتاثیر نخواهد بود.