کیست سینه ؛ چگونه آن را تشخیص دهیم و چه زمانی خطرناک است؟
کیست سینه از شایعترین مشکلات غیرسرطانی سینه است که اغلب در زنان پیش از یائسگی اتفاق میافتد و میتواند باعث درد موضعی شود. اگرچه کیست سینه مانند یک توده به نظر میرسد، اما در واقع یک کیسه کوچک و عموماً بیضرر پر از مایع است. گاهی ممکن است تعداد زیادی کیست با هم ظاهر شوند؛ اینها معمولاً شبیه انگور هستند و بافت نسبتاً نرمی دارند.
در بیشتر موارد، کیست سینه نیازی به درمان ندارد. برای ارزیابی اولیه تودههای جدید و هر گونه تغییری در سینه باید به دکتر جراح پستان مراجعه کنید. در ادامه، دلایل ابتلا به کیست سینه، علائم و روشهای تشخیص و درمان را بخوانید.
همراه ما باشید با مطالب لینک های کاربردی دکتر رسول فاتحی فرد جراح پستان اصفهان :
- جراح پروتز پستان اصفهان دکتر رسول فاتحی فرد
- مزایا و معایب ماستکتومی جراحی تخلیه سینه
- کانال آپارات دکتر رسول فاتحی فرد
- انواع برندهای پروتز پستان در ایران
- یوتیوب جراح پستان اصفهان
- ماموگرافی روشی مهم تشخیص سرطان سینه
- دکتر فاتحی فرد جراح پستان اصفهان
علل، علائم و روشهای تشخیص کیست سینه
کیست سینه (Breast cysts) یک وضعیت خوشخیم (نه سرطانی) در یک یا هر دو سینه است. آنها یکی از شایعترین علل ایجاد توده در پستان هستند. تصور میشود که این کیستها بهطور طبیعی رشد میکنند زیرا بافت پستان با افزایش سن به دلیل تغییرات طبیعی در سطح هورمون تغییر میکند. کیست پستان اصولا کیسههایی پر شده از مایع داخل سینه هستند.
گاهی تنها یک عدد از این کیستها تشکیل میشود و گاهی هم تعداد زیادی از آنها فرد را درگیر میکند و امکان تشکیل آنها در یکی از سینهها و یا حتی هر دو سینه وجود دارد. این کیستها برآمدگیها و یا تودههایی گرد یا بیضی شکل با زوایای مشخص است و گاهی به شکل یک دانه انگور یا بادکنک پر از آب و نرم احساس میشود. اما در برخی از موارد کیست سینه با قوام سخت است.
این عارضه در زنان پیش از سن یائسگی، یعنی بین 35 تا 50 سالگی بسیار رایج است؛ اما از طرفی دیگر همه زنان در همهی گروههای سنی میتوانند به این مشکل دچار شوند. همچنین پس از یائسگی در زنانی که هورمون درمانی انجام میدهند هم امکان ایجاد کیست سینه وجود دارد.
علت کیست سینه
سینهها از لوبولها (غدد تولید کننده شیر) و مجاری (لولههایی که شیر را به نوک پستان میبرند) تشکیل شده است. غدد شیر توسط بافت پشتیبان فیبری و چربی احاطه شده که به بافت سینه معروف هستند. این بافت به سینهها اندازه و شکل میدهد. گاهی اوقات، غدد شیر میتوانند با مایع پر شوند که اینها همان کیست سینه هستند. در سینه، مایع به طور مداوم تولید و سپس دوباره جذب میشود. هنگامی که مجرای شیر مسدود شود یا مایعات بیشتری نسبت به جذب تولید کند مثلا در زمانهای خاصی از چرخه هورمونی زنان، کیستهای سینه تشکیل میشوند.
اکثر کیستها کوچک هستند و فقط چند میلیمتر قطر دارند. کیستها ممکن است به طور طبیعی ظاهر شوند؛ زیرا پستان با افزایش سن تغییر میکند و این به دلیل تغییرات طبیعی در سطح هورمون استروژن است. در طول چرخه قاعدگی استروژن باعث تولید مایع میشود. اگرچه در هر سنی ممکن است کیست پستان ایجاد شود، اما این کیست در زنان بالای 35 سال شیوع بیشتری دارد.
پس از یائسگی (زمانی که قاعدگی متوقف میشود)، با کاهش سطح استروژن تشکیل کیستها معمولا متوقف میشود. اما زنانی که درمان جایگزینی هورمونی (HRT) دارند ممکن است همچنان به کیست مبتلا شوند. معلوم نیست چرا برخی از زنان بیشتر از سایرین کیست سینه را تجربه میکنند.
علائم کیست سینه کدام موارد هستند؟
کیست سینه ممکن است در یک و یا هر دو سینه یافت شود و علائم و نشانههای آن عبارتند از:
یک توده و یا برآمدگی نرم و گرد یا بیضوی با زوایای مشخص که به راحتی حرکت میکند.
ترشحات نوک سینه که ممکن است شفاف، زرد رنگ، قهوهای رنگ و یا کدر باشد.
درد سینه و یا تحریک پذیر بودن در اطراف ناحیهای که توده در آن تشکیل شده است.
افزایش سایز و اندازه کیست و زیاد شدن شدت تحریک پذیری سینه درست قبل از خونریزی ماهیانه و با تغییر سطح هورمونها
کیستهای سینه میتوانند نرم یا سفت به نظر برسند و به هر اندازهای باشند؛ از چند میلیمتر تا چند سانتیمتر. برای برخی افراد، کیست ممکن است ناراحت کننده و حتی دردناک باشد، اما بسیاری از زنان ممکن است کیست داشته باشند و حتی نتوانند آن را احساس کنند. توجه کنید که اگرچه این مشکل در زنان بسیار شایعتر است، اما مردان نیز ممکن است به کیست سینه مبتلا شوند.
وجود کیست پستان، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نخواهد داد؛ اما پیدا کردن تودههای جدید و یا هر گونه تغییری که نیاز به ارزیابی پزشک دارد را سخت خواهد کرد. شما باید با حالت طبیعی سینهها کاملا آشنا باشید تا در صورت وجود هر گونه حالت غیر طبیعی به سرعت متوجه شده و اقدامات لازم را به موقع انجام دهید.
پیشگیری از کیست سینه چگونه امکانپذیر است؟
شما نمیتوانید از کیست سینه جلوگیری کنید؛ کیستها در پاسخ به هورمونهای طبیعی زنانه ایجاد میشوند و هیچ راه شناخته شدهای برای پیشگیری از آنها وجود ندارد. انجام HRT یا درمان جایگزین هورمونی میتواند خطر ایجاد کیستهای جدید را افزایش دهد. اما خودآزمایی منظم و ماموگرافی معمول راههای خوبی برای کنترل کلی سلامت سینه هستند.
سبک زندگی و درمانهای خانگی کیست پستان
برای به حداقل رساندن احساس ناخوشایند ناشی از وجود کیست سینه، میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
- پوشیدن سوتین مناسب؛ پوشیدن سوتینی که از نظر اندازه و فرم مناسب باشد تا حدود زیادی احساس ناخوشایند ناشی از وجود کیست را کم میکند.
- استفاده از کمپرس سرد یا گرم؛ اگر کیست سینه دردناک باشد استفاده از کمپرس سرد، گرم و یا حتی یخ تا حدود زیادی به کاهش آن کمک میکند.
- پرهیز از مصرف کافئین؛ تاکنون شواهدی مبنی بر ارتباط کافئین و کیست سینه وجود ندارد. با این وجود زنان مبتلا به کیست سینه، زمانی که کافئین را از رژیم غذایی خود حذف کردند، تغییرات قابل توجهی در شدت علائم خود مشاهده کردند. کم کردن مصرف قهوههای کافئین دار، نوشیدنیهای گازدار و مواد غذایی همچون شکلات را در دستور کار قرار داده و اثر آن روی کیست سینه را مشاهده کنید.
- مصرف داروهای مسکن بدون نسخه زیر نظر پزشک؛ برخی از انواع درد سینه با مصرف استامینوفن (acetaminophen)، یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن (ibuprofen) و یا ناپروکسن (naproxen) کاهش مییابد.
هشدار! مصرف هرگونه دارو برای درمان کیست سینه باید با تجویز پزشک صورت بگیرد. از مصرف خودسرانه هر گونه دارو به علت داشتن عوارض گوناگون، پرهیز کنید.
از کیست سینه نترسید!
کیست سینه به خصوص در بین زنان چهل ساله شایع است. خبر خوب این است که این کیستها تقریبا همیشه بیخطر هستند. اگرچه کیست ها رایج هستند، اما همیشه از پزشک خود بخواهید که هر توده یا برآمدگی جدیدی را که پیدا میکنید به طور دقیق بررسی کند .
برای درمان کیست سینه دارو گرفتم و چون مشکل جزئی بود نیاز به تخلیه و جراحی کیست پستان نبود