سرطان پستان سه گانه منفی
سرطان پستان سه گانه منفی (TNBC)، به گونه ای از سرطان پستان گفته می شود که در آن سلول های سرطانی گیرنده های هورمونی استروژن و پروژسترون را ندارند. همچنین این گونه سلول های سرطانی، برخلاف سرطان های دیگر، حجم کمتری از پروتئین های HER2 را تولید خواهند کرد. در حدود 10 تا 15 درصد از سرطان های پستان در زنان از نوع TNBC هستند.
یکی از گام های اصلی که در تشخیص سرطان سینه باید حتما برداشته شود این است که آیا سرطان از نوع TNBC هست یا خیر. برای این کار، باید سلول های سرطانی از نظر داشتن گیرنده های هورمونی و میزان تولید پروتئین HER2 آزمایش گردند. علت مبتلا شدن به سرطان پستان سه گانه منفی از نظر بسیاری از پزشکان متخصص جراحی پستان ، علت ابتلا به بیماری سرطان پستان تهاجمی سه گانه منفی تا حد زیادی به جهش های ژنتیکی فرد مربوط می شود.
البته ممکن است برخی فاکتورهای دیگر نیز بتوانند بر ایجاد این نوع سرطان سینه تاثیر گذار باشند. برای مثال، بانوان نسبت به مردان، بیشتر در خطر ابتلا به این نوع سرطان تهاجمی قرار دارند. البته ناگفته نماند که درصد ابتلای مردان به سرطان سینه نسبت به بانوان همیشه کمتر بوده است. درمان سرطان پستان بعد از تشخیص نوع آن آغاز میشود. در ادامه به برخی از فاکتورهای موثر در ابتلا به سرطان پستان TNBC می پردازیم.
اثر ژنتیک بر ایجاد سرطان TNBC افرادی که در ژنوم خود، جهش ژنتیکی در ژن BRCA را داشته و با آن متولد شده باشند، از جمله افراد مستعد ابتلا به سرطان پستان سه گانه منفی به حساب می آیند. در واقع آزمایش ها نشان می دهند که در حدود 70 درصد از افرادی که به سرطان TNBC مبتلا هستند، در ژن BRCA خود جهش دارند. همچنین، اشخاصی که جهش ژنتیکی در ژن BCRA1 آن ها ایجاد شده باشد، بیشتر از افراد دیگر مستعد ابتلا به TNBC خواهند بود. انجام یک آزمایش ژنتیک در این مورد می تواند شما را از وجود این جهش، آگاه سازد. اثر نژاد بر ایجاد سرطان TNBC وجود سرطان سینه از نوع TNBC در زنان آمریکایی، آفریقایی و اسپانیایی بیشتر دیده می شود. البته این به معنای انحصار ویژگی ابتلا به این نوع سرطان در این نژادها نیست.
با این حال، تحقیقات نشان می دهند که نوع نژاد بانوان می تواند در ابتلا به سرطان پستان تهاجمی سه گانه منفی اثرگذار باشد. چاقی و ابتلا به سرطان پستان TNBC چاقی و اضافه وزن بیش از حد، یکی از عوامل و فاکتورهای اصلی در ابتلا به انواع سرطان های سینه محسوب می شود. بنابراین افراد مبتلا به بیماری چاقی، بیش از دیگران استعداد ابتلا به سرطان TNBC را خواهند داشت. علایم و نشانه های سرطان پستان سه گانه منفی علائم تشخیصی سرطان پستان سه گانه منفی نیز مانند انواع دیگر سرطان های سینه است و تفاوت بیشتر در منشا ژنتیکی آن است.
اما گاهی در سرطان TNBC توده ایجاد شده سفت و با لبه های نامنظم خواهد بود. با این حال، این نوع سرطان سینه می تواند با توده های گرد، سفت یا نرم و با لبه های منظم نیز ایجاد گردند. در هر حال، انجام ماموگرافی های منظم و پیگیری غربالگری سرطان سینه می تواند به تشخیص زودهنگام نوع توده های جدید کمک نماید.
از دیگر علائم و نشانه های سرطان پستان سه گانه منفی که با دیگر سرطان های سینه مشترک هستند می توان به موارد زیر اشاره نمود: متورم شدن تمام یا قسمتی از سینه حتی در غیاب هر نوع توده یا بافت ناآشنا احساس درد در سینه یا نوک پستان تورم غدد لنفاوی فرورفتگی پوست روی سینه که ظاهر سینه را شبیه به پوست پرتقال خواهد کرد ایجاد قرمزی در نوک یا بافت پستان پوسته پوسته شدن یا ضخیم شدن بافت پستان یا نوک آن فرورفتن نوک سینه به سمت داخل یا ترشحات غیرعادی (غیر از شیر مادر) وجود هر یک از علائم بالا می تواند نشان دهنده ابتلا به سرطان پستان باشد و اختصاص به سرطان تهاجمی سه گانه منفی ندارد.
با این حال، لازم است علت بروز هر یک از این نشانه ها توسط یک پزشک متخصص پستان بررسی و ارزیابی گردد. ویژگیهای سرطان پستان سه گانه منفی سرطان پستان سه گانه منفی، گریدهای متعددی دارد. در واقع، فرد مبتلا به سرطان TNBC هنگام تشخیص سرطان، می تواند در یکی از استیج های صفر تا چهار بیماری قرار داشته باشد. برای تعیین گرید سرطان لازم است اندازه و محل تومور و همچنین میزان تهاجم تومور به بافت های مجاور بررسی گردد به طور کلی، علاوه بر استیج و گرید سرطان پستان، فاکتورهایی مانند اندازه تومور، شکل و نوع فعالیت سلول های سرطانی نیز می توانند در انتخاب روش های درمانی TNBC تاثیر بگذارند. با این حال، هر چه استیج و گرید سرطان بالاتر باشد نشان دهنده تهاجمی تر بودن سرطان بوده و تعداد بیشتری از سلول های بافت، غیرطبیعی و ناسالم خواهند بود. هر چه تشخیص و درمان سرطان سینه سه گانه منفی زودتر انجام گیرد، درمان آن راحت تر و موفقیت آمیزتر خواهد بود.
روش تشخیص سرطان پستان سه گانه منفی
برای تشخیص سرطان پستان سه گانه منفی نیز می توان همان روش هایی که در سرطان معمولی مورد استفاده قرار می گیرد، به کار برد. ماموگرافی پستان، سونوگرافی پستان، بیوپسی پستان و ام آر آی از روش های معمول هستند که در تشخیص سرطان TNBC به کار می روند. البته معمولا تصویربرداری سونوگرافی و ماموگرافی پستان در اولین مراحل تشخیص و بیوپسی پستان در گام نهایی آن مورد استفاده قرار می گیرد. پس از تشخیص وجود سرطان برای تشخیص TNBC بودن نوع سرطان از تشخیص های پاتولوژی استفاده می شود.
از سمت دیگر خودآزمایی پستان در منزل میتواند شما را به تغییراتی که در بدن شما اتفاق میافتد هوشیارتر کرده و با مراجعه به پزشک در زمان مناسب، نسبت به تشخیص زودهنگام بیماری اقدام کنید. درمان سرطان پستان سه گانه منفی مسلما درمان هایی که برای انواع سرطان سینه به کار می روند، برای بهبود بیماران مبتلا به سرطان پستان سه گانه منفی نیز مناسب هستند. با این حال، شدت و نوع آن ها می تواند در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت باشد. معمولا در اولین گام درمان سرطان پستان تهاجمی و غیرتهاجمی لازم است فرد تحت جراحی لامپکتومی (برداشتن بخش کوچکی از بافت سینه همراه با تومور) یا ماستکتومی (برداشتن کل بافت سینه) قرار گیرد.
تشخیص اینکه کدام نوع جراحی برای فرد مناسب تر است، بر عهده پزشک متخصص خواهد بود. نوع جراحی مورد نیاز فرد مبتلا به بیماری سرطان سینه سه گانه منفی به میزان پیشرفت بیماری و تهاجم تومور در سینه بستگی دارد. هر چه تومور، بافت های مجاور را بیشتر درگیر کرده باشد و یا بزرگتر باشد، جراحی لامپکتومی یا ماستکتومی تهاجمی تر خواهند بود. پس از انجام لامپکتومی و ماستکتومی لازم است از طریق درمان های تکمیلی، فرایند درمان سرطان پستان ادامه پیدا کند. نوع درمان های تکمیلی بر اساس گرید و استیج سرطان پستان و همچنین حفظ یا عدم حفظ بافت پستان تعیین خواهد شد. پرتودرمانی و شیمی درمانی از جمله درمان های مکملی هستند که باید پس از جراحی سرطان پستان از سر گرفته شوند. این درمان ها به از بین بردن هر چه بهتر سلول های سرطانی پس از جراحی، کمک خواهند کرد. در انتها و بعد از درمان بیمار میتوان با استفاده از بازسازی پستان نسبت به برگرداندن شکل ظاهری پستان اقدام کرد.
طول عمر افراد مبتلا به سرطان پستان سه گانه منفی طول عمر مبتلایان به سرطان پستان سه گانه منفی بر اساس نرخ بقای آن ها تخمین زده می شود. نرخ بقا عبارت است از مدت زمانی که از زمان تشخیص بیماری، فرد زنده می ماند. اندازه گیری نرخ بقای پنج ساله نشان می دهد که طول عمر مبتلایان به سرطان سینه سه گانه منفی از انواع دیگر سرطان سینه کمتر است. با این حال، مواردی مانند اندازه تومور، شکل تومور و استیج و گرید سرطان می تواند بر میزان موفقیت درمان آن تاثیرگذار باشد.