جراح پستان اصفهان | منارک زودرس و خطر ابتلا به سرطان پستان

افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان در منارک زودرس

منارک به اولین قاعدگی در دختران گفته می شود که عمدتا در سنین بین 11 تا 14 سالگی رخ می دهد. منارک نشان دهنده آغاز سن باروری در بانوان است. در واقع، شروع دوران باروری با منارک نشان دهنده آن است فرد از آن پس قابلیت بارداری دارد؛ مگر آن که در اثر هر نوع بیماری یا مشکل پزشکی نتواند باردار گردد.

منارک را می توان انتقال از دوره کودکی به بزرگسالی یا همان بلوغ نیز دانست. هر چند ممکن است تغییرات جسمی را از قبل از این دوره تجربه کرده باشید. از جمله علائم منارک یا اولین دوره قاعدگی در بانوان می توان به احساس ضعف، گرفتگی عضلات و نوسانات خلقی اشاره نمود. تا پیش از وقوع اولین دوره قاعدگی در بانوان نیز بروز علائمی مانند رشد سینه ها، رشد مو در زیر بغل، رشد مو در ناحیه تناسلی، پهن شدن باسن و ایجاد جوش و آکنه بر روی پوست امکان پذیر است. این علائم معمولا 2 تا 3 سال پیش از مشاهده اولین قاعدگی ایجاد می گردند.

گاهی افراد دچار منارک زودرس می شوند. به این معنا که فرد در سنین قبل از 11 سالگی علائم و نشانه های منارک را تجربه خواهد کرد. این مساله ممکن است از نظر پزشکی مشکلاتی را در آینده برای فرد در پی داشته باشد.

در این مطلب در مورد ارتباط منارک زودرس با سرطان پستان اطلاعاتی را به شما خواهیم داد.


مطالب پیشنهادی جراح پستان اصفهان دکتر رسول فاتحی فرد :

 پروتز پستان اصفهان | منارک زودرس و خطر ابتلا به سرطان پستان

نشانه های منارک

یکی از مهم ترین اتفاقاتی که نشان دهنده بلوغ در بانوان و آغاز سن باروری است، بروز اولین قاعدگی خواهد بود. اولین قاعدگی در بانوان را منارک (Menarche) می نامند. منارک نشان دهنده انتقال افراد از سنین کودکی به بزرگسالی است و با نشانه هایی همراه خواهد بود. پیش از وقوع منارک افراد تغییرات زیر را در بدن خود مشاهده خواهند کرد:

  1. رشد سینه ها
  2. پهن تر شدن باسن به دلیل رشد رحم و تخمدان ها
  3. بروز جهش هایی در رشد جسمانی
  4. چرب شدن پوست و ظهور انواع آکنه
  5. رشد موهای زیر بغل
  6. رشد موهای ناحیه تناسلی

به طور کلی، برای پشت سر گذاشتن دوران بلوغ، مشاهده نشانه های یاد شده امری عادی و طبیعی خواهد بود. با این حال، از زمان شروع اولین قاعدگی یا همان منارک، بدن بیشترین تغییرات جسمانی را تجربه خواهد کرد. برخی از نشانه های منارک عبارتند از:

  • احساس نفخ یا متورم شدن شکم
  • حساس و دردناک شدن سینه ها
  • احساس گرفتگی در ناحیه شکم، کمر و پاها
  • بروز جوش و آکنه بر روی صورت و بدن
  • نوسانات خلقی
  • احساس خستگی
  • دردناک بودن سینه در بانوان همیشه نشانه منارک زودرس نیست و می‌تواند عوامل دیگری داشته باشد.

اصلی ترین نشانه منارک، خونریزی خفیف خواهد بود. ممکن است مقدار خونریزی چنان کم باشد که تنها به چند قطره در طول دوره، محدود گردد. البته این امکان وجود دارد که میزان خونریزی در دفعات بعدی بیشتر از اولین دوره قاعدگی فرد باشد.

ارتباط بین منارک زودرس و سرطان پستان

علت دقیق ابتلا به سرطان پستان هنوز نامشخص است. با این حال، بررسی فاکتورهای مختلف نشان می دهد که برخی عوامل می توانند احتمال ابتلا را تشدید نمایند. بر اساس تحقیقات انجام شده، سرطان پستان در اشخاصی که دچار منارک زودرس شده اند، محتمل تر خواهد بود. شاید بتوان علت این موضوع را به ترشح استروژن در بدن مرتبط دانست. در نتیجه، احتمال ابتلا به سرطان پستان افزایش می یابد.

در واقع، عمده افرادی که دچار منارک زودرس می شوند، اختلالات هورمونی بیشتری دارند. همین مساله تاثیر مستقیمی بر ایجاد پریودهای نامنظم خواهد داشت. مطالعات نشان می دهند که پریود نامنظم، نقش موثری در ابتلا به انواع سرطان مخصوصا سرطان پستان خواهد داشت.

به طور کلی، افرادی که در سنین پایین تر از حد استاندارد، منارک را تجربه می کنند، در حدود 15 درصد بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار می گیرند. اما لازم است بدانید که پیگیری معاینات منظم و غربالگری سرطان پستان به صورت دوره ای و منظم به تشخیص زودهنگام این بیماری کمک می کند.

جراح پستان اصفهان | پاژه پستان

در چه مواردی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

بعد از مشاهده منارک بهتر است با یک پزشک متخصص ملاقات داشته باشید. این کار کمک می کند تا پزشک مناسب بودن زمان منارک را تشخیص دهد. افرادی که در زیر سن 9 سالگی با اولین قاعدگی روبرو می شوند، قطعا دچار منارک زودرس هستند. در صورت بروز منارک زودرس، پزشک می تواند علائم و نشانه های آن را بررسی نماید.

گاهی رخ دادن اولین قاعدگی با درد و گرفتگی های عضلانی شدید همراه است. در چنین شرایطی، پزشک با تجویز داروهای مناسب می تواند به کاهش این علائم آزاردهنده کمک کند. در ملاقات با پزشک می توانید درباره مواردی مانند میزان خونریزی در هر دوره، راه های کنترل درد قاعدگی در منزل و مدت زمانی که طول می کشد تا دوره های قاعدگی منظم شوند، سوال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *