لامپکتومی بهتر است یا ماستکتومی ؟
لامپکتومی _ ماستکتومی | به طور کلی، فرایند درمانی سرطان سینه در بسیاری از موارد نیاز به انجام جراحی برای خارج کردن تومور و بافت های مجاور آن دارد.
دو نوع اصلی جراحی سینه که ممکن است در فرایند درمان سرطان سینه ضروری باشند عبارت اند از: جراحی های لامپکتومی و ماستکتومی . هر دو جراحی دارای مزایا و معایب خاص خود بوده و تفاوت ها وشباهت هایی با یکدیگر دارند. اصلی ترین تفاوت میان لامپکتومی و ماستکتومی به میزان تهاجمی بودن آن ها مربوط می شود؛ در واقع در عمل لامپکتومی تنها تومور و بافت های مجاور آن تخلیه می شوند. در حالی که طی عمل ماستکتومی بخشی یا در برخی مواقع کل بافت سینه برداشته خواهد شد.
انتخاب نوع جراحی و این که کدام یک برای بیمار مناسب تر به نظر می رسد، به نظر شخص بیمار و پزشک او بستگی دارد. همچنین، شدت بیماری، محل ایجاد تومور و اندازه سینه بر انتخاب نوع جراحی تاثیر بسزایی خواهد داشت.
مطالب پیشنهادی جراح پستان اصفهان دکتر رسول فاتحی فرد :
- تأثیرات مواد معدنی بر سرطان پستان
- گزینه های جراحی بازسازی پستان
- تشخیص سرطان پستان با تومور مارکرها
- پروتز پستان اصفهان
- شیر مادر و سرطان پستان
- دکتر رسول فاتحی فرد جراح پستان اصفهان
- عوامل خطر تغذیه ای برای سرطان
مزایا و معایب جراحی های لامپکتومی و ماستکتومی کدام اند؟
هر کدام از جراحی های لامپکتومی و ماستکتومی به عنوان روش های موثر درمان سرطان سینه به حساب می آیند. از نظر دوام نتیجه درمان، هر دو جراحی به صورت یکسان عمل می کنند. با این حال، در مورد جراحی لامپکتومی احتمال بازگشت بیماری کمی بیشتر است؛ چون هر گونه خطا در هنگام برداشتن بافت های سرطانی می تواند منجر به باقی ماندن سلول های سرطانی و ایجاد تومورهای جدید گردد. به این ترتیب، تفاوت اصلی بین جراحی های لامپکتومی و ماستکتومی از نظر میزان اطمینان، امنیت روانی و عوارض جانبی آن ها است.
برای مثال، از بین جراحی های لامپکتومی و ماستکتومی، جراحی لامپکتومی کمتر تهاجمی است. از این رو، معمولا پس از انجام جراحی، ظاهر طبیعی سینه حفظ شده و بیمار از نظر روانی کمتر تحت تاثیر قرار می گیرد. از سوی دیگر جراحی لامپکتومی طی یک روز انجام شده و نیاز به بستری طولانی مدت ندارد. با این حال، خطر بازگشت و یا نیاز به جراحی مجدد در جراحی لامپکتومی از ماستکتومی بیشتر خواهد بود.
معمولا برای حذف باقی مانده سلول های سرطانی، بعد از جراحی لامپکتومی باید پرتو درمانی انجام گیرد که این مساله خود عوارضی برای بیمار دارد. این در حالی است که در جراحی ماستکتومی نیازی به درمان های شیمیایی جانبی نیست.
به طور کلی، از نظر ایمنی بیمار در مقابل عود مجدد سرطان پستان، جراحی ماستکتومی تا حدودی ایمن تر است.
هر چند جراحی ماستکتومی یک جراحی با شدت تهاجم بالا محسوب می شود، با این حال، عدم نیاز به پرتو درمانی و تحمل عوارض جانبی آن و همچنین، عدم ضرورت جراحی های مجدد خود باعث آرامش روانی بیمار می گردد. از بین جراحی های لامپکتومی و ماستکتومی، جراحی ماستکتومی به مراقبت های شدیدتر و بستری طولانی مدت تری نیاز دارد. از سوی دیگر جراحی های لامپکتومی و ماستکتومی هر دو دارای عوارض جانبی نظیر:
- احساس درد
- تورم در ناحیه جراحی
- محدودیت حرکتی در ناحیه آسیب دیده
- ایجاد حساسیت های بافتی در محل جراحی
- کبودی و تجمع خون در محل جراحی
- احساس کرختی و بی حسی در قفسه سینه یا ناحیه بازو
شدت این عوارض در جراحی ماستکتومی قدری بیشتر است. علاوه بر عوارض جسمانی، ماستکتومی می تواند اثرات روانی نیز داشته باشد و اعتماد به نفس بیمار را تا حد زیادی کاهش دهد. به همین دلیل، معمولا انجام جراحی بازسازی سینه بعد از جراحی ماستکتومی توصیه می شود که هزینه های خاص خود را در بر دارد.