تومور مارکرها در تشخیص سرطان پستان
آزمایش تومور مارکرها در افرادی که سابقه ابتلا به سرطان در خانواده آنها وجود دارد برای تشخیص سرطان پستان و در افرادی که سابقه ابتلا به سرطان را داشته اند با هدف چکاپ و بررسی عود و ابتلای مجدد انجام می گیرد. افرادی که در حال حاضر دچار سرطان پستان هستند و یا سابقه ابتلا به آن را دارند، حتما از قبل با فرایند این آزمایش آشنا شده اند.
استفاده از تومور مارکرها در تشخیص سرطان پستان عبارت است از آزمایش با استفاده از نشانگرهای زیستی که سطح پیشرفت و فعالیت تومورهای سرطانی را نشان می دهد. طی فرایند تشخیص سرطان پستان، لازم است از تومور مارکرها استفاده شود تا سطح ابتلا و شدت بیماری مشخص گردد.
لازم است بدانید که نتایج حاصل از آزمایش تومور مارکرها برای تشخیص تومور های پستان به تنهایی نمی تواند قابل اعتماد باشد. بنابراین، پزشک انجام برخی آزمایش ها و تصویربرداری های مکمل را نیز تجویز خواهد کرد.
در این مقاله قصد داریم به اهمیت آزمایش تومور مارکرها در تشخیص سرطان پستان پرداخته و برخی از جزییات آن را توضیح دهیم.
مطالب پیشنهادی جراح پستان اصفهان دکتر رسول فاتحی فرد :
- بازسازی پستان ها پس از ماستکتومی
- سوتین مخصوص بعد از عمل ماموپلاستی
- چکاپ شخصی ماهانه پستان
- پروتز پستان اصفهان
- دکتر رسول فاتحی فرد جراح پستان اصفهان
- مراحل معاینه شخصی پستان
منظور از تومور مارکر در تشخیص سرطان پستان چیست؟
منظور از تومور مارکرها برای تشخیص سرطان پستان، پروتئین های خاصی هستند که توسط سلول های سرطانی تولید می گردند. این پروتئین ها عمدتا به صورت شناور در خون وجود داشته و طی آزمایش های تشخیصی اندازه گیری می شوند. در صورت وجود هر یک از این پروتئین ها می توان احتمال وجود سرطان پستان را تایید نمود.
در این مقاله تمرکز ما بر مارکرهای شناور در خون است و نباید این آزمایشات را با برخی آزمایشات ژنتیکی مانند تست ژنتیکی آنکوژن ها BRCA1 و BRCA2 در تشخیص سرطان و مبحث وراثت در سرطان پستان اشتباه گرفت برای مطالعه در مورد سرطان پستان ارثی به مقاله مربوطه در وبسایت مراجعه نمایید.
نشانگرهایی که در آزمایش تومور مارکرهای تشخیص سرطان پستان به کار می روند کدام اند؟
از مهم ترین مارکرهایی که باید در آزمایش تومور مارکرهای سرطان پستان در نظر گرفته شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد.
CA15.3 و CA27.29
مارکر های CA15.3 و CA27.29 در تعامل با یکدیگر فعالیت می کنند. در صورتی که آزمایش تومور مارکرها در تشخیص سرطان پستان مقادیر بالایی از آن ها را نشان دهد، می تواند نشانه بروز سرطان پستان باشد.
آنتی ژن کارسینومبریونیک (CEA)
آنتی ژن کارسینومبریونیک یا CEA یکی از نشانگرهایی است که برای تشخیص سرطان کولورکتال در نظر گرفته می شود. اما در آزمایش تومور مارکرهای تشخیص سرطان پستان نیز می توان با این مارکر روند وجود یا پیشرفت بیماری را بررسی نمود.
نشانگر CA125
از مارکر CA125 نیز در آزمایش تشخیص سرطان پستان استفاده می شود. هر چند عمده کاربرد این نوع نشانگر در بررسی های مرتبط با سرطان تخمدان خواهد بود.
سلول های تومور در گردش
یکی از مهم ترین حالت هایی که ممکن است برای فرد به وجود آید، جدا شدن یا تقسیم شدن تومور به قسمت های مختلف است. در نتیجه چنین شرایطی، بخش هایی از تومور درون خون گردش پیدا کرده و ممکن است طی آزمایش تومور مارکرها در تشخیص سرطان پستان تشخیص داده شوند. هر چه مقادیر سلول های در گردش تومور بیشتر باشد، پیشرفته بودن سرطان پستان را نشان می دهد